O-kroužek spařovací jednotky ESAM, ECAM - originální náhradní díl...
O-Kroužek trysky páry - originální náhradní díl Delonghi pro automatické...
O-kroužek okruhu vody - originální náhradní díl Delonghi pro automatické...
O-kroužek trysky páry - originální náhradní díl Delonghi pro automatické...
Hadička sání mléka silikonová - originální náhradní díl Delonghi pro...
Vazelína potravinářská mazací s aplikátorem - originální náhradní díl...
O-kroužek trysky páry - originální náhradní díl Delonghi pro automatické...
O-kroužek těsnění pro připojení konektoru - originální náhradní díl...
O-Kroužek spařovací jednotky ECAM - originální náhradní díl Delonghi pro...
Těsnění nádoby na vodu ESAM - originální náhradní díl Delonghi pro...
Ovládací knoflík ventilu voda pára - originální náhradní díl Delonghi...
Chemický prostředek na čištění od kávového oleje a sedliny
DeLonghi DLSC005 Mlékovka + nádoba na...
Prohlédnuté produkty
Přirozeně sladká a málo kyselá, má...
SERVIS KÁVOVARU
10320500
Nový produkt
Přirozeně sladká a málo kyselá, má jasné tóny čokolády. Plné tělo
Čerstvě praženo 5.2.2023
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Země původu | Malawi |
Acidita/Kyselost | Středně nízká |
Pražení | Full City, Mild, Espresso, Viennese, After Dinner |
Hmotnost balení | 500g |
Lokalita | Afrika |
Malawi má v historii kávy dlouho historii. První sazenice sem přivezli Britové už v roce 1891. Navzdory tomu, že jde o vnitrozemní stát je ekonomie země založená na zemědělství. Hlavními produkty jsou tabák, čaj a samozřejmé káva. Částečný podíl na tom má také fakt, že je Malawi jednou z mála afrických zemí, ve kterých je možno obchodovat přímo a obejít tak vládou kontrolovaný aukční systém.
Avšak káva se v Malawi tradičně rozděluje podle kvality pouze do dvou skupin s označením 1 a 2. Kvalitě šálku se zde nevěnuje velká pozornost. Tohle označení se zde sice tradičně používá, ale pravděpodobně, tak jako to udělaly jiné země, přejde i Malawi v budoucnu na jiný způsob značení. V nedávných letech se zde začal používat systém klasifikování velikosti zrn kávy, který je pro Afriku mnohem typičtější. Značení AAA, AA a AB se dnes používají jako stupně, které kávu rozlišují.
Malawi je zajímavá země původu, jejíž produkce se skládá ze dvou hlavních odrůd. Etiopské geshe a catimoru. Semena odrůdy gesha byly do Malawi přivezeny před několika desetiletími hlavně kvůli své odolnosti vůči fusariovému vadnutí, nemoci, která vysušuje hlavní vertikální, nebo ortotropní stonek.
SL28, varianta keňského burbonu vyvinutá ve Scott Laboratories před několika desetiletími má rovněž výjmečnou kvalitu a často se nabízí producentům pěstujícím kávu v různých regionech této země. Produkce SL28 ovšem ještě nedosahuje vrcholu. Catimor, hybrid robusty a arabiky má sice horší kvalitu, ale zase více plodí. Producenti dostávají nyní finanční podporu, což má vést k tomu, aby se ve větší míře začaly vysazovat mnohem kvalitnější odrudy káv gesha a SL28. Bobulím odrůd gesha a SL28 se ve stanicích, kde se káva proplachuje na rozdíl od catimoru přidává na ceně. Bohužel je catimor díky své vyšší výnosnosti stále rozšířenější.
Přesto jsou budoucností této země spíše odrudy gesha. Ve skutečnosti to, co mě donutilo navštívit oblasti Khanga a kopce v okolí Mzuzu, byl můj zájem právě o tyto odrůdy. Když jsme projížděli mezi kopci náš průvodce zastavil auto a ukázal směrem na nějaké keře odrůdy gesha. Jsem zvyklý na vysoké, plody ověšené keře ve střední Americe, ale to, co jsem viděl byly rostliny mnohem nižší, širší a kulatější. Připomínaly odrůdu jember rostoucí v Indonésii. Bližší prohlídka ukázala, že větve mají dobré rozestupy mezi jednotlivými nodami, což je známka vysoké kvality.
Veškerá malawiská káva je tradičně fermentována, což znamená, že se ze zrna odebere dužina a poté se káva propláchne, aby se odstranily jakékoli tuhé látky, které by mohly zapříčinit hnilobu a tím zničit celistvost kávy. Po sklizni se z kávy odebere slupka a poté se uloží do fermentačních nádob. Káva pokrytá rostlinným slizem je v nádobách uložena po dobu 24 hodin, někdy i několik dnů. To záleží na počasí, které vytváří podmínky pro množení bakterií, jež zbaví kávová zrna dužiny. Zrna se potom suší na vyvýšených postelích a uskladňují ve mlýně, kde čekají na svůj vývoz.
V budoucnosti bude separace zralých bobulí v nádobách spolu s pečlivým způsobem zpracování v Malawi zásadní, pokud chce země docílit toho, že se její prémiové kávy budou lišit od těch ostatních na trhu.
O-kroužek trysky páry - originální náhradní díl...
34 Kč
plnější a těžší tělo, sladké ovocné aroma,...
386 Kč
Velmi nízká acidita (kyselost), oříšková crema,...
378 Kč
Tato káva má vanilkové tóny se sladkostí...
386 Kč
Ethiopie Yirgacheffe Kochere Grade 1 Washed...
386 Kč
silná chut čokolády, karamelu, mandlí
378 Kč
Espresso směs 7 odrůd 100% arabik pocházejících...
736 Kč
plné tělo, výrazné aroma, střední kyselost, s...
390 Kč
Tlačítka levá strana ESAM 5400 - originální...
139 Kč
Espresso směs 5 odrůd 100% arabik pocházejících...
736 Kč
Profil šálku jemné tóny Švestky, pomeranče,...
390 Kč
Nicaragua Jinotega Marimba SHG, WASHED 100%...
378 Kč
Guatemala, HUEHUETENANGO SHB Washed, 100%...
390 Kč
Čistá, jemná chuť s vyváženým tělem a...
386 Kč
Tryska páry černá plastová ESAM - originální...
250 Kč
Tryska páry vnější nerezová ECAM - originální...
149 Kč
směs tónů vanilky, oříšků, karamelu a jemných...
396 Kč
Nádoba na kávovou sedlinu ECAM 350.75.S -...
417 Kč
Ethiopie SIDAMO AYLA BOMBE GRADE1 Washed 100%...
401 Kč
Nádoba na sedlinu ECAM 23.xxx / 24.xxx / 25.xxx...
229 Kč
střední kyselost, sladce sametová a vyvážená...
363 Kč
výrazné aroma se stopou ořechů a karamelu,...
371 Kč
Plné tělo, nádech sladkého ovoce, karamelu a...
390 Kč
Ananas, Broskev, Grapefruit, Citron, jemná...
408 Kč
386 Kč
378 Kč
386 Kč
371 Kč
378 Kč
390 Kč
390 Kč
396 Kč
390 Kč
386 Kč
363 Kč
390 Kč
378 Kč
408 Kč
386 Kč
401 Kč