Malawi Mapanga AA Zobrazit větší

Malawi Mapanga AA

Nový produkt

Přirozeně sladká a málo kyselá, má jasné tóny čokolády. Plné tělo

Více informací

366 Kč s DPH

Přidat na seznam přání

Parametry

Země původuMalawi
Acidita/KyselostStředně nízká
PraženíFull City, Mild, Espresso, Viennese, After Dinner
Hmotnost balení500g
LokalitaAfrika

Více informací

     Malawi má v historii kávy dlouho historii. První sazenice sem přivezli Britové už v roce 1891. Navzdory tomu, že jde o vnitrozemní stát je ekonomie země založená na zemědělství. Hlavními produkty jsou tabák, čaj a samozřejmé káva. Částečný podíl na tom má také fakt, že je Malawi jednou z mála afrických zemí, ve kterých je možno obchodovat přímo a obejít tak vládou kontrolovaný aukční systém.

     Avšak káva se v Malawi tradičně rozděluje podle kvality pouze do dvou skupin s označením 1 a 2. Kvalitě šálku se zde nevěnuje velká pozornost. Tohle označení se zde sice tradičně používá, ale pravděpodobně, tak jako to udělaly jiné země, přejde i Malawi v budoucnu na jiný způsob značení. V nedávných letech se zde začal používat systém klasifikování velikosti zrn kávy, který je pro Afriku mnohem typičtější. Značení AAA, AA a AB se dnes používají jako stupně, které kávu rozlišují.

     Malawi je zajímavá země původu, jejíž produkce se skládá ze dvou hlavních odrůd. Etiopské geshe a catimoru. Semena odrůdy gesha byly do Malawi přivezeny před několika desetiletími hlavně kvůli své odolnosti vůči fusariovému vadnutí, nemoci, která vysušuje hlavní vertikální, nebo ortotropní stonek.

     SL28, varianta keňského burbonu vyvinutá ve Scott Laboratories před několika desetiletími má rovněž výjmečnou kvalitu a často se nabízí producentům pěstujícím kávu v různých regionech této země. Produkce SL28 ovšem ještě nedosahuje vrcholu. Catimor, hybrid robusty a arabiky má sice horší kvalitu, ale zase více plodí. Producenti dostávají nyní finanční podporu, což má vést k tomu, aby se ve větší míře začaly vysazovat mnohem kvalitnější odrudy káv gesha a SL28. Bobulím odrůd gesha a SL28 se ve stanicích, kde se káva proplachuje na rozdíl od catimoru přidává na ceně. Bohužel je catimor díky své vyšší výnosnosti stále rozšířenější.

     Přesto jsou budoucností této země spíše odrudy gesha. Ve skutečnosti to, co mě donutilo navštívit oblasti Khanga a kopce v okolí Mzuzu, byl můj zájem právě o tyto odrůdy. Když jsme projížděli mezi kopci náš průvodce zastavil auto a ukázal směrem na nějaké keře odrůdy gesha. Jsem zvyklý na vysoké, plody ověšené keře ve střední Americe, ale to, co jsem viděl byly rostliny mnohem nižší, širší a kulatější. Připomínaly odrůdu jember rostoucí v Indonésii. Bližší prohlídka ukázala, že větve mají dobré rozestupy mezi jednotlivými nodami, což je známka vysoké kvality.

     Veškerá malawiská káva je tradičně fermentována, což znamená, že se ze zrna odebere dužina a poté se káva propláchne, aby se odstranily jakékoli tuhé látky, které by mohly zapříčinit hnilobu a tím zničit celistvost kávy. Po sklizni se z kávy odebere slupka a poté se uloží do fermentačních nádob. Káva pokrytá rostlinným slizem je v nádobách uložena po dobu 24 hodin, někdy i několik dnů. To záleží na počasí, které vytváří podmínky pro množení bakterií, jež zbaví kávová zrna dužiny. Zrna se potom suší na vyvýšených postelích a uskladňují ve mlýně, kde čekají na svůj vývoz.

     V budoucnosti bude separace zralých bobulí v nádobách spolu s pečlivým způsobem zpracování v Malawi zásadní, pokud chce země docílit toho, že se její prémiové kávy budou lišit od těch ostatních na trhu.

  

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Malawi Mapanga AA

Malawi Mapanga AA

Přirozeně sladká a málo kyselá, má jasné tóny čokolády. Plné tělo

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

22 dalších produktů ve stejné kategorii: